Gala halaChannel ZeroA-InfoshopKlub GromkaJalla JallaAtelje AZILKlub MonokelKUD MrežaNoč-izložba PešakGalerija AlkatrazŠkratova čitalnicaMenza pri korituMizzartyhd društvoKlub Tiffany zemljevid prostorov18. OBLETNICA AKC Metelkova mesto, 8. - 10. september 2011
Vse dni obletnice

PARALELNI SVETOVI 6
Ko se stemni, se nad mestom prižgejo velike projicirane slike. Video. Urbano.
Vsak večer med 8. in 11. septembrom.
Produkcija Zavod Zank. Koproducenta Kud Mreža in SCCA-Ljubljana.

ARABSKI BAZAR
Vse tri dni obletnice na dvorišču pred Jalla Jallo.

ROKODELSKI DNEVI
Zavod za ohranitev rokodelstva SAMOROK v delavnicah na akc Mm prireja Rokodelske dneve. Delavnice so brezplačne, vabljeni ste k ogledu prikaza rokodelskih veščin v Lesarski, Kovinarski in Tekstilni delavnici. Na ogled bodo: Tapiserije na prvo žogo, Tradicionalni lesni spoji, Umetniške pregradne stene, Reciklirana kolesa.
Delavnice so namenjene mladim, število udeležencev je omejeno, točen čas prireditev je po dogovoru z udeleženci. Za več podatkov o udeležbi smo dosegljivi na naslovu: zavod.samorok@gmail.com

FIJUK MREŽA
@MetaTisk (grafični studio), Atelje Azil, Trg brez zgodovinskega spomina in Menza pri koritu
petek, 2. 9. 2011–nedelja, 11. 9. 2011
Fijuk Mreža: improvizirana risarsko-animacijsko-sitotiskarska delavnica. Sodelujejo: Bruno Tolić, Igor Hofbauer, Goran Zmajić (Hrvaška), Mileta Mijatović (Srbija), Johanna Marcadé (Francija).

BELATEHNIKA & BELADONA
@Mizzart, vse dni obletnice, 17:00 – 21:00 (v četrtek začetek ob 19:00).

SCHENGENSKA KUHINJA PRI GROMKI
vsak večer pozno v noč ponuja okusne dobrote.
 

Četrtek, 8. september 2011: vstop povsod prost!!!


9:00 – 11:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Otvoritev Škratovega vrta: otroci ustvarjajo urbani likovni projekt.
Delavnice organiziramo v sodelovanju z Vrtcema Vodmat in Ledina.

14:00 – 17:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Škrat Čitalko si uredi svoj vrt: delavnica učenja o proizvodnji prehrane, samooskrbi in lastni pridelavi prehrane in rastlinja.
Delavnice organiziramo v sodelovanju z Vrtcema Vodmat in Ledina.

16:00 – 18:00 @štenge pred Jalla Jallo
Likovna delavnica: poslikava stekla.

19:00 @AKC Metelkova mesto in Projektna soba SCCA
Začetek sprehoda po projektih (Trg zgodovinskega spomina): Besede prostora, prostor besed (Razstava, instalacije, performansi, projekcije, odprti ateljeji).
Besedilo, knjiga in branje so od nekdaj tudi téme likovne umetnosti. Še več. Tekstualnost je vpisana v umetnino. Razmerje med črko in črto, besedo in podobo, pripovednim in likovnim je prisotno v številnih sodobnih umetniških projektih. In na drugi strani so »neraziskani in neznani prostori« AKC Metelkove mesta kot prizorišča in zatočišča za njihovo uprizoritev in recepcijo/kontemplacijo. V času obletnice bodo umetniške in teoretske prakse vzpostavile protiutež prevladujočim konvencijam in ritualom običajnega vsakdana Metelkove. Obiskovalec, ta urbani nomad pa bo sam ali v vodeni skupini, zdaj tu in tam, naletel na presenečenje, ki je lahko tudi umetnina.
Izbrani umetniški projekti in dela so vsak zase nekaj drugega/posebnega, vsi skupaj pa predstavljajo celovit proces ukvarjanja z besedo, tekstom, knjigo, literaturo in ritualom branja na eni strani ter mestom in urbanim na drugi strani. Mesto in knjiga se predstavljata v dveh vlogah: kot téma, ki med seboj povezuje posamezne projekte, hkrati pa sta ozadje za uprizoritev. Lokacije projektov so – poleg Projektne sobe SCCA – razpršene po vsej AKC Metelkovi mestu.
Razstava v Projektni sobi SCCA (Metelkova 6)
Ksenija Čerče, David Kareyan, Damijan Kracina, Zoran Srdić Janežič, Alenka Pirman, Marija Mojca Pungerčar
Odprti umetniški ateljeji (Pešaki, Hlev)
Tomaž Furlan, Neven Korda, Marko A. Kovačič, Andrej Pezelj (30 minut teorije: Predavanje Ide Hiršenfelder „Betonske konstrukcije - modernistični spomeniki v SFRJ“)
Razstava založniških in spletnih projektov SCCA (Škratov vrt za stavbo Pešaki)
Arcticae Horulae, Poslednja beseda (Alenka Pirman), Čitalnica SCCA (Rene Rusjan), Evrokultura (Jaka Železnikar, Evropregovor), Medij v mediju, PlatformaSCCA, Urbanaria, Videodokument, zborniki Svet umetnosti, Žepna zbirka
Instalacija (atrij)
Marko A. Kovačič, Kotiček za mladega komunista
Koncept: Barbara Borčić, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder, Saša Nabergoj
Produkcija: Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, Ljubljana

19:00 (do 28.9.) @Mizzart
SUŠI predstavlja: Belatehnika & Beladona (ambientalna ateljejska postavitev).
Bela tehnika se v naši zavesti pojavlja kot izraz za raznovrstne gospodinjske aparate, zaradi katerih je po avtorjevem mnenju v zadnjih desetletjih prišlo do vedno večje odtujenosti človeka od narave in številnih posledic v okolju.
Belladonna ali po naše Volčja češnja je rastlina, ki so jo v preteklosti uporabljali tako pri verskih obredih kot ljubezenskih napojih, čarovnice pa so iz nje pripravljale svoje čudežne maže. Njeno uporabo danes odsvetujejo, saj človeškega duha tako pretrese da se ponovno sooči s samim seboj.

Od 20:00 naprej @štenge pri Jalla Jalli
TURBO VEGAN KEBAB night.

20:00 @Letni vrt & Gala hala
DOMORODNI ČETRTEK SPECIAL: MARKO BRECELJ, bivši Buldožer, je starosta domače alternative scene. Je avtor, ki opozarja na dnevne tegobe posameznika znotraj kapitalistične družbe, s svojimi družbenoaktivnimi projekti pa globoko premaguje aktivnost apatične mladine. Mnogi ga poznajo po njegovih „performancih“, ko je utišal cerkvene zvonove ali pripravil atentat na zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Vse to se še kako odraža v njegovi glasbi, projektih in raznovrstnih projekcijah, ki jih aktualne oblasti vedno znova ne razumejo in jih preganjajo. Tokrat bo predstavil svojo delo na družbeno angažiranem in glasbenem področju, predvsem pa bo še enkrat dokazal, da gre za glasbenika/kantavtorja z odličnimi besedili, ki za vedno pušča neizbrisen pečat v sodobni slovenski glasbi. After: vaše boke pozibava OSKAR MODEL (Ana Pupedan, Radio Študent)

20:00 @Infoshop   
Otvoritev razstave: Desetletje anarhizma pri nas
Preko fotografij, plakatov in drugih dokumentov časa bo predstavljenih zadnjih deset let anarhistične aktivnosti v Sloveniji.

20:00 @Klub SOT 24,5
Pregledna razstava umetnikov Metelkove
Ustanovitev SUM – Sindikata umetnikov Metelkove Mesta.

21:00 @Menza pri koritu
Doku Elza za obletnico: kratki dokumentarni filmi festivala DokMa.
Potapljajoča se vas (A süllyedő falu), Madžarska 2007, 23 min
Režija: Márton Szirmai
Direktor fotografije: Gergely Pálos
Montaža: Márton Szirmai
Glasba: Attila Fodor
Majhna madžarska vasica Medgyesbodzás se je iz nepojasnjenih razlogov začela pogrezati. Veliko vaščanov se je preselilo. Tisti, ki so ostali, so v nevarnosti. Hiše so polne razpok, nekateri velikih za dlan, a nihče ne pomaga prebivalcem. Jozsef, večni optimist, ki je poln pobud, prevzame akcijo v vasi in o težavah vaščanov skozi medije obvešča javnost ter evropske institucije. Kot pobudnik in predstavnik vaščanov, Joseph upa na spremembe. Žirija festivala DokMa 2008 je filmu podelila nagrado školjka trikotničarka za najboljši kratki dokumentarni film mednarodnega tekmovalnega programa. Nagrajen je bil tudi na festivalih v Grčiji, Makedoniji, Romuniji in na Madžarskem.
Trailer: http://daazo.com/film/f5793092-fc7e-102a-b73e-000e2e531ae0
O avtorju: Márton Szirmai (1977, Madžarska) dela kot montažer in režiser na madžarski nacionalni televiziji. Kot direktor fotografije in montažer sodeluje tudi pri produkciji madžarskih celovečernih filmov, sicer pa je predan ustvarjalec kratkih filmov, za katere je prejel številne nagrade.

21:21 @Jalla Jalla
Klub.večer: Dj Skyme::: Polnoletna Dubeancija.

22:00 @Gromka
R.A.F.A.L. predstavlja: NULLA OSTA (Cro), PASMATERS (Cro), DOGSHOLYLIFE (ZDA). HC-punk-crust koncert.

22:00 @Menza pri koritu
Koncert: The International Rock'n'roll Circus (punk – Slovenija), NI (noise - Avstrija).
The International Rock’n'roll Circus je novi punk’n'roll band iz Slovenije, sestavlja pa ga tričlanska mednarodna zasedba, iz česar izhaja tudi njihovo ime. Člani skupine so od 90-tih let prejšnjega stoletja ohranjali pri življenju punk in rock sceno vsak v svojem okolju. Igrali so v bendih, kot so Rabla (Romunija), Pompezni šakali in Maya Trap (Srbija) in sodobnejši Common Sense Society (Slovenija). Nova zasedba ima jeznega in divjega kitarista Ivana - Arso, dolgolasega bobnarja, ki sliši tudi na ime Mišu, in vztrajno basistko Skabino, ki drži skupaj vse niti benda. Na svojem prvem nastopu v Menzi pri koritu bodo pokazali, kako se igra old school punk na moderen način.
Ni so Manuel Mitterhuber, Tobias Hagleitner, Gigi Gratt na kitarah in Martin Flotzinger na bobnih. Igrali so že v zasedbah Tumido, Fanf der Berg, Gigis Gogos, in Braaz. Založbi Zach so se pridružili z njihovim istoimenskim prvencem, ki v 42 minutah prečka veliko glasbenih žanrov. Poslušalcu le redko nudijo občutek domačnosti. Če bi ploščo opisali le z eno besedo, bi rekli “absurdno.” Ni je utelešena glasbena spojina kiča, hrupa, disharmoničnosti, grdote, lepote, humorja, roka, diletantstva in diska. Rezultat je čudaška izvenzemeljska glasbena izkušnja.
Ob poslušanju njihovega koncerta se boste počutili, kot bi bili priklopljeni na visokonapetostno elektriko. Brezkompromisna energija vas bo odnesla v višje sfere, dokler ne boste priznali: “Space is the place.” Najraje igrajo na neobičajnih mestih, npr. med občinstvom. Pridite in spoznajte trenutno najbolj osvežujoče noise, rock astronavte na zemlji. Naj vas zadane njihova nepredvidljiva energija.


Petek, 9. september 2011

9:00 – 11:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Delavnica: Otroci ustvarjajo urbani likovni projekt.
Delavnice organiziramo v sodelovanju z Vrtcema Vodmat in Ledina.

14:00 – 17:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Škrat Čitalko v velikem mestu: delavnica o okoljskih vprašanjih. Otroci bodo iz odpadnih materialov gradili mesto.
Delavnice organiziramo v sodelovanju z Vrtcema Vodmat in Ledina.

16:00 – 18:00 @štenge pri Jalla Jalli
Likovna delavnica: poslikava stekla.

18:00 @MetaTisk (grafični studio), Atelje Azil, Trg brez zgodovinskega spomina in Menza pri koritu
Fijuk Mreža: tiskanje stripovskih motivov v živo.
Sodelujejo: Bruno Tolić, Igor Hofbauer, Goran Zmajic (Hrvaška), Mileta Mijatović (Srbija), Johanna Marcadé (Francija).

18:00 @Klub SOT 24,5
Šahovski krožek vodi Terrah

19:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Predstavitev knjige Zgodbe izbrisanih prebivalcev in okrogla miza
Knjigo Zgodbe izbrisanih prebivalcev sestavlja 27 zgodb izbrisanih posameznikov in posameznic. Svoje zgodbe so izbrisani napisali skupaj s študentkami in študenti Fakultete za socialno delo in Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Gre za zgodbe o pogumu, inovativnosti, strategijah preživetja in upanju, ki razkrivajo nove ali manj znane vidike izbrisa in njegovih posledic.
Na okrogli mizi bodo sodelovali: urednica Jelka Zorn, Blaž Bajič, Beja Protner,Andrea Feher in drugi ustavrjalci knjige.

Od 20:00 naprej @Schengenska kuhna
TURBO VEGAN KEBAB night.

20:00 @ex Javka pri Rdeči Zvezdi
Hrupofon in fenomenologija zvoka: zvočno svetlobni hibrid bo ponovno vznemirjal naše slušne kanale.
Zvok je za nas zelo koristen, saj z njim komuniciramo in uživamo v brezštevilnih prijetnih zvokih. Vendar pa nekateri zvoki, ki nas obdajajo, motijo našo sposobnost komunikacije. Lahko motijo poslušanje željenih zvokov, in motijo sposobnost koncentracije pri razmišljanju in delu. Lahko ogrožajo zdravje, če povzročajo psihološke strese. V takih primerih je zvok nezaželjen. Imenujemo ga hrup. Izhodni motiv hrupozvočne instalacije je mitološka zgodba o Prometeju, ki je Zevsu ukradel ogenj in ga podaril ljudem. Po analogiji ogenj zamenjam za hrup. To je pravzaprav zgodba o nasprotji med avtoriteto in individualnostjo med redom in pametjo med zakonom in svobodo.
Hrup: Marko A. Kovačič / svetloba: Brane Ždralo

20:00 @Klub SOT 24,5
Predstavitev knjige: Dušan Rutar - Teze za teorijo in kulturo hendikepa
Tak je naslov prve in doslej edine knjige na svetu, ki sistematično spregovori o naravi in logiki hendikepa; dokončno postane jasno, kaj je hendikep in zakaj je tako pomemben ne le za vsako razumevanje identitete posameznika oziroma posameznice, temveč tudi za razumevanje vsake mogoče realnosti. Knjiga je napisana tako, da njen avtor izhaja iz aksiomov o človekovi naravi, identiteti, singularnosti, univerzalnem, nujnem odnosu človeka do sebe, drugih ljudi in boga, nato pa razvije štirinajst tez za teorijo in kulturo hendikepa. Knjiga je zato afirmativna, saj je za, in ne zgolj proti.
Teze si sledijo logično, zato ni več mogoče mešati invalidnosti in hendikepa, saj nimata ničesar skupnega. Teze so obenem zagovor politike emancipacije, ki temelji za zmožnosti človeškega bitja, da podeli univerzalni status temu, kar ga najbolj opredeljuje, to pa je natanko hendikep kot nedoločljivost in odprtost realnosti. Šele s tem podvigom postane jasno, da je politika emancipacije temelji pogoj demokracije kot prakse političnega, ta pa ni nič drugega kot govor tistih, ki so sicer brez glasu, ki se jih ne sliši, ki domnevno ne smejo sodelovati pri oblikovanju sveta in prihodnosti

20:00 – 22:00 @pred Jalla Jallo
Nastop plesnih skupin: Plesna šola Alje Shaar, Folklorno Plesna skupina Rozana.

21:00 @Menza pri koritu
Doku Elza za obletnico: kratki dokumentarni filmi festivala DokMa.
Golešovo (Goleshovo), Bolgarija/Velika Britanija 2008, 34 min
Režija: Ilian Metev
Direktor fotografije: Ilian Metev
Montaža: Sergio Vega Borrego
Zvok: Gunnar Oskarsson, Metodi Metev
V Golešovem, pozabljenem mestu v bolgarskih hribih, se je čas ustavil. Prgišče prebivalcev se bojuje za preživetje brez vode, telefona ali drugih povezav s svetom. Ostareli par se rad prepira s svojim oslom, pozabljivi duhovnik spravlja svoje ovčice ob pamet, kopica stark spodbuja svoje prijatelje s pesmijo... Ali se bodo njihovi otroci sploh kdaj vrnili? Čudoviti lirični dokumentarec Iliana Meteva je posnet z dosledno predanostjo formi. Kot opazovalni dokumentarec je strog, a navdihujoč portret upanja. Zanj je režiser prejel nagrado za razvoj na BBC oddelku za dokumentarce, nagrado za najboljši študentski film na festivalu Molodist v Ukrajini ter več nagrad na festivalih v Leipzigu, Potsdamu, Temišvari in Krakovu.
Odlomki iz filmov Iliana Meteva: http://www.ili.metev.com/showreel.html
O avtorju: Ilian Metev je delal v oglaševanju in designu, preden se je odločil za študij na britanski nacionalni filmski in televizijski šoli (NFTS). Specializiral se je za dokumentarni film, ker ga navdušuje ritem vsakdana in skrivnosti, ki so jih ljudje pripravljeni razkriti ob bližnjem srečanju s kamero.

22:00 @Gromka
Klubska Gromka: DJane sKabina
Praznični sKabinin Whole ska punk soul and rock'n'roll se bo še posebej potrudil iz zakladnice glasbe izbrskati najlepše, najbolj poskočne, in sploh naj naj melodije od reggaeja, preko skaja do punka, z vmesnimi infiltracijami rock'n'rolla, soula in se česa.

Od 22:00 naprej @Jalla Jalla
Klub.večer: DJ Mahmud

22:00 @Gala hala
ROOTSINSESSION & FRIENDS: SHISHMISH INNA DI DANCE HALA - Shishmish se s septembrom seli pod strop Gale hale, kjer bo vso sezono prhutal v reggae/dnb/dancehall ritmih. Junija sta RiS netopirja spremljala Anina in PikiSipi, to sezono pa se obetajo obiski preostalih artistov z mikstejpa, ki že čakajo na svoj LIVE nastop. Vstopnina: 5 €

23:00 @Menza pri koritu
Koncert: Nevem Nevem (noise rock poezija – Slovenija), Klopka za pionira (noise rock – Srbija).
Nevem Nevem
Konstrukt besede in zvoka ali “nervoza s skodelico, poveznjeno čez oči.”
Nastopajo: Staš Vrenko - klaviature, Blaž Božič - kitara, Martin Ukmar - klarinet, električni bobni, kitara, Samo Pavlica - bobni, Dejan Koban - glas & poezija
Klopka za pionira
Klopka za pionira je noise rock zasedba iz Pančeva in Beograda. Zanjo je značilen neobičajen glasbeni izraz, ki temelji na improvizaciji, ustvarjalnem ravnanju z instrumenti, rabi hrupa ter sodelovanju človeka in mašine. Posebej pomembno vlogo v njihovi intenzivni, bučni in iskreni glasbi imajo angažirana, ekspresivno interpretirana besedila. Klopka za pionira se nenehno spreminja in raziskuje nova zvočna področja.
Skupino sta leta 2003 ustanovila Mileta Mijatović (glas, tolkala, besedila) in Damjan Brkić (kitara, mašine, glasba) in je do danes prestala številne kadrovske spremembe. K njenemu razvoju sta veliko prispevala Vladimir Lenhart (bas kitara, elektronika) in Mark Šnajder, fotograf, voznik in prostovoljni menedžer skupine.
V letih 2004 in 2005 sta v Klopki igrala bobnarja Vuk Palibrk in Zoran Jović Letač Đavo. Na začetku leta 2009 se je skupini pridružil Đurađ Šimić na klaviaturah. Po izidu albuma Dodole je Klopka za pionira nastopala kot kvartet (Mijatović - Brkić - Šimić - Lenhart). Na začetku leta 2010 je zasedbo okrepil bobnar Relja Ilić, avgusta pa so Mijatović, Brkić in Lenhart v okviru festivala Koperground kot trio posneli EP Živa sila (Ne-ton, 2011). Pomagal jim je multiinstrumentalist Stefan Malešević, ki je s skupino nastopil tudi na nekaj koncertih.

23:00 @Channel Zero
_Biomechanics presents Tresor Night: Marcel Heese (Tresor), Berlin Schrauff (Biomechanics, Elements), Ocular vs Organon (Biomechanics, Elements), CNHN (Biomechanics, PZZ). Vstopnina: 7 eur do 24h / 8 eur


Sobota, 10. september

10:00 – 13:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Delavnica: Škrat Čitalko se zavaba
Delavnica je namenjena pogovoru o ustvarjenem in naučenem, umetniškemu ustvarjanju z izdelavo mini Škrata Čitalka, broške Škrata Čitalka, mobile Škrata Čitalka, dekoraciji vrta in mesta ter zaključnemu druženju in zabavi.

17:00 @Škratov vrt (za stavbo Pešaki)
Škratova filmska šola: Preoblečna filmska svetovja
Na delavnici – recept za slednjo smo dobili po prebiranju knjige Svetovi drugih, ki jo je uredila Tea Hvala, bomo za izhodišče vzeli nekaj reprezentativnih filmov, ki se na tak ali drugačen način dotikajo letošnje osrednje teme Škratove filmske šole. Pred pohajkovanjem po širnih fantazijskih poljanah bomo predebatirali nekaj družno izbranih filmskih tekstov. Pogovorili se bomo o njihovih načinih učinkovanja, tipih sporočil, ki jih proizvajajo, o njihovih temah in motivih. Dolžni ne bomo ostali niti pogovoru o njihovem prečenju gledalca, pa tudi širšega družbenega konteksta, v navezavi na letošnji tematski cikel škratovskega filmskega druženja, ki se smuka okoli razmišljanj o filmu in digitalizaciji.
V nadaljevanju delavnice se bomo odločili za eno od filmskih zgodb in jo po zgledu tehnike skupinskega pisanja, ki so si jo izmislili nadrealisti, na sebi lasten način, v improvizacijski maniri, sestavili povsem na novo.
Najbolj zagrizeni boste nastale zgodbe lahko tudi posneli z vašimi mobilniki in jih pretočili na video zbiralnik Odprti video.
Predhodni ogledi filmov niso potrebni. Delavnica je brezplačna, s seboj prinesite le pisalo, za papir poskrbimo mi. Nastale zgodbe bomo objavili v Zborniku Škratove filmske šole 2011.

16:00 – 18:00 @štenge pri Jalla Jalli

Likovna delavnica: poslikava stekla

18:00 @Klub SOT 24,5
Šahovski krožek vodi Terrah

20:00 @Jall Jalla
RealForma: LEGALIZACIJA AVTONOMIJE!
Psihoanaliza je analiza "v Dvoje" etike pacienta zaradi katere le ta trpi, ter pomoč pacientu, da si lastno etiko spremeni tako, da mu je življenje bolj znosno.

20:00 @Terasa Pešcev
Javna vaja: Deca Debilane z gosti.

20:00 @ex Javka pri Rdeči Zvezdi
Hrupofon: zvočno svetlobni hibrid bo ponovno vznemirjal naše slušne kanale.

20:00 @Infoshop
Srečanje in diskusija: Razredni boj onkraj stavke
Vroče poletje so začinile številne delavske stavke po Sloveniji. Najodmevnejša je bila stavka žerjavistov in delavcev IPS v Luki Koper, ki je za osem dni ustavila to slovensko pristanišče. S protagonisti in podporniki stavke se bomo pogovarjali o izkušnjah stavke v Luki Koper, delavski solidarnosti in perspektivah boja za delavske ter socialne pravice v prihodnje.

Od 20:00 naprej @Schengenska kuhna
TURBO VEGAN KEBAB night.

21:00 @menza pri koritu
Doku Elza za obletnico: kratki dokumentarni filmi festivala DokMa.
Poštni konj (почтовая лошадь), Rusija 2008, 36 min
Režija, montaža in produkcija: Andrej Golovnev
Sedemletni Lekha živi v oddaljeni ruski pomorjanski vas na oneški obali Belega morja. Tu in tam se kaj nauči, spremlja starše pri vožnji s poštnim konjem ter sklada pesmi o svojem življenju. Film je bil nagrajen s posebno diplomo za "poetično podobo otroške duše" na festivalu ekološkega filma v ruskem Lipetzku in prejel nagrado občinstva na festivalu dokumentarnega filma v Permu v Rusiji. Film je bil uvrščen v gostujoči program festivala RAFF na festivalu DokMa 2009.
Film: http://www.cultureunplugged.com/play/2442/Post-Horse
O avtorju: Andrej Golovnev je ruski arktični antropolog in filmar, strokovnjak za prvobitna ljudstva in kulture na ruskem severu. Golovnev je član ruske akademije znanosti in umetnosti ter glavni raziskovalec na Inštitutu za zgodovino in arheologijo v Ekaterinburgu v Rusiji. Ustanovil je etnografski urad v Ekaterinburgu in ga še vedno vodi, pod njegovim okriljem deluje tudi priznani festival

21:00 @Gromka
Predstava: SOBA (Lutkovno gledališče Nebo)
Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Ohranja klasična lutkovne tehnike in raziskuje povezovanje drugih medijev – filma, fotografije, stripa – z lutkovnim gledališčem. V svojih začetkih je gledališče uprizarjalo lutkovne predstave za odrasle. Danes se ukvarja s poetičnimi predstavami za otroke in eksperimentalnimi odrskimi dogodki za odrasle. Ustvarjalci razvijajo prepoznaven umetniški izraz, prežet s poetiko, humorjem in inovativnostjo.
Subtilna pripoved o mladi ženski, ki v sobi sanjari o svojem življenju, idealih in medsebojnih odnosih. Lepota golih rok in pečene gline se spoji v naključno zgodbo o prijateljstvu, ljubezni, pričakovanju, osamljenosti, otroštvu, pozabi, nežnosti in strasti. Predstava brez besed se dotakne naših čustev in nas s pomočjo asociacij opozarja na lepoto preprostih stvari.
Predstava je primerna za starejše od 16 let.
Dolžina predstave: 35'
Oblikovanje lutk, animacija in režija: Petra Stare; glasba: Mare Završnik; scenografija in oblikovanje luči: Andrej Štular
Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Ohranja klasična lutkovne tehnike in raziskuje povezovanje drugih medijev – filma, fotografije, stripa – z lutkovnim gledališčem. V svojih začetkih je gledališče uprizarjalo lutkovne predstave za odrasle. Danes se ukvarja s poetičnimi predstavami za otroke in eksperimentalnimi odrskimi dogodki za odrasle. Ustvarjalci razvijajo prepoznaven umetniški izraz, prežet s poetiko, humorjem in inovativnostjo.
Ustvarjalci Lutkovnega gledališča Nebo so za svoje delo prejeli več nagrad:
- nagrado za režijski koncept in izvedbo (predstava Izbira), mednarodni festival Mini-mikro-impro, Maribor 2003
- nagrado otroške žirije (To je Ernest), mednarodni festival Poletni lutkovni pristan, Maribor 2006
- nagrado za likovno zasnovo (To je Ernest), 4. bienale Ustanove lutkovnih ustvarjalcev, Koper 2007
- nominacija za najboljšo predstavo (Take ljudske), Fringe Festival, Adelaide, Avstralija
- nagrada za izvirno idejo (To je Ernest), festival Lut fest, Sarajevo
Gledališče Nebo s svojimi predstavami gostuje po Sloveniji, zamejstvu in tujini. Sodeluje tudi na najpomembnejših slovenskih lutkovnih festivalih in se redno uvršča na festivale v tujini (Avstralija, Avstrija, Srbija, Turčija).
http://www.ljudmila.org/nebo

21:00 @Letni vrt & Gala hala
DŽUMBUS TARAPANA with SELEKTOR DINARID & SELEKTOR DR. FUNKENSTEIN - Kaj je Džumbus Tarapana? Je plesni cirkus, ki s cirkusom nima nikakršne povezave. Radio za džuskanje. Vse živo s kontekstom. Rajcanje brez primere. Zmedeni nered. Kaos nočnega razvrata. Zamaščena anoreksija. Karneval junakov. Vsi na vse. Ne verjamete? Preverite. Vstop prost do polnoči, 3 € kasneje

21:30 @Jalla Jalla
Klub.večer: SHAKUZA "ROCK&RAVE!"
Vabljeni na divje futuristično potovanje, kjer se bo rock sparil s tehnom.

22:00 @Menza pri koritu
Koncert: Mark McCabe (folk HC country balade – Velika Britanija).
Mark McCabe je aberdeenski kantavtor, ki trenutno živi in ustvarja v Parizu. Leta 2009 je izdal dolgometražni prvenec Is that How You Really Feel?, lani pa je za založbo Brave Or Invincible Records izdal še odličen EP When I Grow Up.

22:00 @Gromka
Klubska Gromka: Lutajući DJ Zdena (ZG). Pristen old school večer: vrli Zdenko Franjić nas obišče s svojim štantkom in dobrotami ene najpomembnejših underground založb v regiji - Slušaj najglasnije!, nato nas kot Lutajući DJ Zdena s cedejkami in glasom popelje v čarobni svet ulične poezije, srečanje pa zaključi z zelo posebnim sukanjem plemenite glasbene robe.
Lutajući DJ Zdena - s pravim imenom Zdenko Franjić - je glasbenik, ulični poet, distributer, promotor ... legenda jugoslovanskega podtalja in strasten neodvisni založnik, eden izmed najpomembnejših v bivši skupni državi. Po kratkotrajni avanturi z Lošimi dečki se je v zadnjih letih lotil posebne vrste nastopov, v katerih na dubovsko, reggaejaško, blues, rock, ambientalno, elektronsko ... glasbeno matrico polaga pristno ulično poezijo.
Franjićeva kultna neodvisna glasbena založba Slušaj najglasnije! je krepko zaznamovala in še zaznamuje (eks-)jugoslovansko neodvisno glasbeno polje. CDje, vinilke in majice te neodvisne založbe nam bo predstavil (in tudi prodajal) kar sam Zdenko, nepogrešljiva persona jugoslovanskega undergrounda, ki je z izdajami pomagal skupinam in posameznikom kot so Majke, Messerschmitt, Goribor, Bambi Molesters, Damir Avdić, Erotic Biljan & His Heretics, The Spoons, The Humpers, etc.
http://www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=8698
http://www.tportal.hr/showtime/glazba/119681/Tko-je-taj-Zdenko-Franjic.html
http://www.youtube.com/watch?v=4qiYiDyHaVs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=uH1IPSXfkpA
http://www.youtube.com/watch?v=iJ8YooDzZMM
http://www.youtube.com/watch?v=i5wHym2lgQE

22:00 @Channel Zero
_DubLab: MC Soom-T (VB) + Roots Daughters (Hrv), Ohoroho (Slo).
Roots Daughters (Dub Lab Crew) - (Pula/HR)
Ideja za promoviranje Dub-a se jima je porodila decembra 2009. Najprej sta se pojavili na Dub Labu v Channel Zero na samostojnem večeru, kjer sta postopoma postali del Dub Lab Crew-ja. Od takrat sta nastopili na festivalih Seasplash, Life Celebration in Future Nature v Puli, številnih klubih v Ljubljani, Puli, Zagrebu, Rijeki, Mariboru, Radečah, Velenju, Novemu Mestu, Trstu, itd...
www.facebook.com/profile.php?id=100001130912516
MC Soom T je odrasla ob šestih bratih v Glasgowu v družini, ki ji je glasba način življenja. Od 15. leta naprej je aktivna v politični skupini pod imenom Y Network, ki je sestavljena iz enakomislečih mladcev iz vseh področij Glasgowa, njihov cilj pa so akcije proti lokalnim oblastem, ki poskušajo spremeniti politiko do mladih. Zaradi neposluha oblasti se je Soom T odločila, da svojo aktivnost poveže z glasbo. In tako se v letu 1997 začne sodelovanje z  različnimi glasbeniki, ki so podprli njen “reggae toasting” vokal na robotic techno in gospel. Zaradi njenega unikatnega glasu kmalu dobi resne ponudbe različnih glasbenih producentov iz vseh glasbenih žanrov in kmalu postane vroče blago.
Njen vokal je mogoče zaslediti na vsaj 50 komercijalnih in underground kompilacijah, raznih mix tejpih, albumih in singlih, izdanih v vsaj na 20 založbah širom sveta: Mute, Universal, Ghostly International, Scape, Cooking Vinyl, Sanctuary, Jazz Echo, Kitty Yo, Resist in mnogimi drugimi.
V njenem bogatem katalogu izvajalcev se pojavljajo znana imena glasbe, kot npr. The Orb, T.Raumschmiere, Senser, Asian Dub Foundation, The Bug, Miss Kitten, Bus, Bruno Bellumini, Hagos, Detroit Grand Pubahs, Jamie Lidell, DJ Maxximus, Puppetmastaz in še kdo. Prav tako je dobra znanka festevalov Sonar, Rosklide, Marsarac, Arhous, Popkomm, Outlook, itd… V letu 2005 je v Britaniji prejela tudi nagrado BBC Fame Academy Music Bursary. www.myspace.com/mcsoomt
www.myspace.com/dublabch0    
www.facebook.com/group.php?gid=47242021844
Dubbing is a must!!! Vstopnina: 5 eur / 3 eur (članske izkaznice)

23:00
Jubilej, performans v spomin na preskok ograje.
Gre za dogodek, ki obeležuje spomin na preskok ograje takratne vojašnice, ki je bil začetek zasedbe Metelkove. Dogodek je improviziran, je že tradicionalen, nima producenta, vodilnega avtorja in ga temu primerno izvajajo metelkovci.

GENTRIFIKATORJI, ODJEBITE!
Izjava AKC Metelkova Za neomejen ROG uporabe
2016-05-25 14:51:24
Niso še utihnili stroji, ki so porušili Malo šolo na Metelkovi, že Mestna občina Ljubljana pono...

AWOTT / ASIAN WOMEN ON THE TELEPHONE (RF) | LIVE | Klub Gromka | 27.12.2016 | [FULL SHOW]
2022-07-19 22:03:17
...

ToNFilM / Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done?
Iris Pokovec: Are We Happy Yet? Is It Done? Galerija Nočna izložba Pešak - 27.05.-22.06.2022